Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Ο συγκεντρωτικός τρόπος διοίκησης από τον κ. Περιφερειάρχη δυσκολεύει την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη λειτουργία των υπηρεσιών


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
ΘΕΜΑ: «Ο συγκεντρωτικός τρόπος διοίκησης από τον κ. Περιφερειάρχη δυσκολεύει την εξυπηρέτηση των πολιτών και τη λειτουργία των υπηρεσιών»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Το θέμα στο οποίο αναφέρομαι έχει μεν σχέση με τη λειτουργία σας ως Περιφερειάρχης με τους κυρίους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, θεωρώ όμως υποχρέωσή μου να ζητήσω να δώσετε εξηγήσεις, αλλά και να αλλάξετε τον τρόπο της μέχρι τώρα διοίκησής σας, διότι είναι θέμα που έχει σχέση κυρίως με την εξυπηρέτηση των πολιτών και την διευκόλυνση της δουλειάς των υπαλλήλων των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» μέχρι σήμερα στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει δυσκολέψει πολύ και τους υπαλλήλους, αλλά έχει δυσκολέψει και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Καθημερινά ακούμε διαμαρτυρίες για τον συγκεντρωτικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Περιφέρεια.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΔΙΔΕΙ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΟ ΕΥΡΩ, ΔΕΥΤΕΡΟ "ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ"! ΜΕ (ΥΠΟΤΙΜΗΜΕΝΑ) ΟΜΟΛΟΓΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ! ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ!


του ΠΑΝΑΓ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ

Πρωτοφανής ρύθμιση αλλά αληθινή! Με την παράγραφο 12 του άρθρου 45 του φορολογικού νομοσχεδίου το δημόσιο θα μπορεί και μάλιστα αναδρομικά από την 12.12.2010, «να εξοφλεί «παντός είδους» (!!!) υποχρεώσεις του, σε εθνικό (από πότε υπάρχει εθνικό νόμισμα;) ή αλλοδαπό νόμισμα, προς όλους τους φορείς του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, με τη σύμφωνη γνώμη τους, με έκδοση κρατικών χρεογράφων, ή εντόκων γραμματίων ή ομολόγων ή άλλων τίτλων δανεισμού (!!!), στο πλαίσιο του εκάστοτε εκτελούμενου προϋπολογισμού»!!! Αυτά γράφονται επί λέξει, στην εν λόγω διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση!

ΕΡΩΤΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΘΕΜΑ: «Να γίνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ΕΣΠΑ»


Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Είναι γνωστό ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος του ΕΣΠΑ θα περάσει στην αιρετή Περιφέρεια από 1η Ιουλίου.
Επειδή όμως:

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ Π.Σ. ΘΕΜΑ: «Το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την άμεση επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων»


Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Παρ’ ότι:
1) Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει αναρτηθεί η είδηση ότι «ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου παρουσίασε στη Διυπουργική Διοίκηση Έργου το ολοκληρωμένο σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την «άμεση επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων» μέσα από ένα διεθνή διαγωνισμό που θα συμπεριλαμβάνει την προσωρινή και οριστική λύση...».
2) Στην προηγούμενη συνεδρίαση απαντώντας στην ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δ. Δράκου είπατε ότι πολύ σύντομα θα φέρετε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
3) Από τις 21 Ιανουαρίου έχουμε ζητήσει με αίτηση – επιστολή μας, μαζί με τον συνάδελφο κ. Λάμπρο Μπούκλη και δημοτικούς συμβούλους της Περιφέρειας να συγκαλέσετε έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο σε ειδική συνεδρίασή του, με την παρουσία και των Δημάρχων θα αποφασίσει για τα ουσιώδη ζητήματα τα οποία δεν αναφέρεται ο ΠΕΣΔΑ, δηλαδή: α) για τη μέθοδο επεξεργασίας – αξιοποίησης του συνόλου των στερεών αποβλήτων, β) για τους χώρους ή το χώρο εγκατάστασης της μονάδας ή των μονάδων ολοκληρωμένης διαχείρισης και γ) για τον τρόπο συμμετοχής των Δήμων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
Διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι και στην προσεχή συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου δεν υπάρχει το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη.
Επειδή απ’ την ιστοσελίδα της Περιφέρειας προκύπτει το συμπέρασμα ότι έχετε πλήρες και ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, του οποίου μάλιστα, όπως γράφετε στην ιστοσελίδα, «αναδείχθηκαν τα πλεονεκτήματά του στη συνεδρίαση της ΟΔΕ» και σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο ζητήσατε να αναλάβει η αιρετή περιφέρεια την υπόθεση διαχείρισης των σκουπιδιών αντί των Υπεριφερειαρχών που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Σας ερωτώ λοιπόν:
1) Γιατί, αφού, όπως λέτε, έχετε πλήρες σχέδιο, το οποίο έχει και μεγάλα πλεονεκτήματα, δεν ενημερώνετε το Περιφερειακό Συμβούλιο για το περιεχόμενό του και δεν μας δίνετε να δούμε τουλάχιστον το προσχέδιο του διεθνούς διαγωνισμού, τον οποίο διαφημίζετε εδώ και καιρό;
2)  Πότε θα δοθεί στις παρατάξεις και στα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου το προσχέδιο του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος όπως τονίζετε θα μας λύσει το πρόβλημα; Διότι θεωρώ αυτονόητη υποχρέωσή σας να μας δώσετε το προσχέδιο για να εκφράσουμε τις απόψεις μας. Θεωρώ επίσης αυτονόητο ότι το προσχέδιό σας θα συμπεριλαμβάνει τα πάντα, δηλαδή και τη μέθοδο, η οποία να είναι συμβατή με αυτό που προτείνουν οι οικολογικές οργανώσεις και ορίζει η οδηγία – πλαίσια 2008/98 και τον τόπο ή τους τόπους που θα εγκατασταθούν οι μονάδες ή η μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης και ο τρόπος συμμετοχής των Δήμων.
3) Πότε θα γίνει η ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των Δήμων για να καταλήξει στις αποφάσεις του;
Το θέμα επείγει, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, διότι πόλεις όπως η Καλαμάτα βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση, αφού εδώ και ένα μήνα πνίγεται στα σκουπίδια.

24/2/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

23 ΦΛΕΒΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΡΕΟΣ Ο ΑΓΩΝΑΣ



Εργαζόμενοι εργαζόμενες, άνεργοι, επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες
Η κυβέρνηση και η Τρόικα συνεχίζουν και εντείνουν την επίθεση στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα με δραματικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Ταυτόχρονα οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προωθούν οι Τράπεζες και οι πολυεθνικές και εφαρμόζουν οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις στις Βρυξέλλες έχουν μοναδικό στόχο την αύξηση των υπερκερδών των επιχειρήσεων, των τραπεζών και των δανειστών και την κατάργηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Βουλή-Περιφέρεια: Στα 28,5 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός για το επαρχιακό οδικό δίκτυο στην Πελοπόννησο, αλλά δεν τα αναζητά κανείς!


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ

Κύριε Περιφερειάρχη
Κύριε Πρόεδρε

Σήμερα πληροφορήθηκα ότι:


   «Στα 28.500.000 ευρώ ανέρχεται ο διαθέσιμος προϋπολογισμός προκειμένου να καλυφθούν παρεμβάσεις σε έργα κατασκευής ή και βελτίωσης επαρχιακού-τοπικού οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο του άξονα 2 του ΔΕΠΙΝ-Πελοποννήσου.

Σοφία Σακοράφα - η ιστορία μας...είναι η αντίστασή μας...είναι η παρακαταθήκη μας.


Γράφει η Σοφία Σακοράφα

Κάποιες σκέψεις με αφορμή τα περί πολιτικής ανυπακοής του κινήματος, περί ανομίας των πολιτών ....και άλλα πρόσφατα γεγονότα.
Προσπαθώ παρά τις απαράδεκτες στρεβλώσεις των τελευταίων μηνών, να αντιμετωπίζω τη λέξη πολίτης με την έννοια, την αξία και το ύψιστο περιεχόμενο που έδωσαν στη λέξη πολίτης ο Περικλής και ο Κλεισθένης, που έδωσαν οι αγώνες του λαού μας για δημοκρατία, ελευθερία και ανεξαρτησία, που έδωσε το 114 και το Πολυτεχνείο, που έδωσε η νέα γενιά το Δεκέμβρη του 2008, που δίνουν καθημερινά όλοι όσοι υπερασπίζονται τη θέση τους στην όξυνση της ταξικής πάλης, την πολιτική τους άποψη, την αξιοπρέπεια στην εργασία, το δικαίωμα στην ανθρωπιά και την αλληλεγγύη.

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Θέμα: «Επιλογή Προϊσταμένων και Διευθυντών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» Προς τον κ. Περιφερειάρχη

Προς τον κ. Περιφερειάρχη
και τους κ.κ. Αντιπεριφερειάρχες

Κύριε Πρόεδρε,
Το άρθρο 51 του Ν. 3905/23-12-10 τονίζει ότι στην τοποθέτηση Προϊσταμένων και Διευθυντών κύριο κριτήριο είναι η αρχαιότητα, δηλαδή ο χρόνος άσκησης καθηκόντων θέσης ευθύνης από τους υπηρετούντες στις οργανικές μονάδες των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στη θέση Προϊσταμένων και Διευθυντών μέχρι την 31/12/2010.
Επειδή σε ορισμένες Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπάρχουν καταγγελίες ότι δεν τηρήθηκε η βασική προϋπόθεση που είναι η αρχαιότητα:
1) Σας ερωτώ:

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Ο αγώνας συνεχίζεται και εντείνεται Συμμετέχουμε στο Πανελλαδικό Άνοιγμα των διοδίων στις 20 Φεβρουαρίου 2011 Ανοίγουμε τα διόδια στην Πελοπόννησο την Κυριακή στις 3 το μεσημέρι


ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ

Η κυβέρνηση καθ’ υπόδειξη των μεγαλοεργολάβων ψήφισε την ποινικοποίηση του κινήματός μας. Ενός κινήματος μαζικού, δίκαιου, ακομμάτιστου, ενός κινήματος που τολμά να τα βάζει με μεγαλοεργολάβους στοιχειοθετώντας καταγγελίες για το κερδοσκοπικό πάρτι που στήνεται σε βάρος των πολιτών και της οικονομίας της χώρας.
Το κίνημά μας θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην ύπαρξη διοδίων γιατί πληρώνουμε για δρόμους υφιστάμενους, τους οποίους έχουμε προπληρώσει και γιατί πληρώνουμε, μέσω των τελών κυκλοφορίας που είναι πανάκριβα, αλλά και των ενσωματωμένων φόρων στα καύσιμα για να γίνονται δημόσια έργα συντήρησης, βελτίωσης και επέκτασης του οδικού δικτύου.

ΔΗΛΩΣΗ «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Μαλαπάνη για το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Κορώνης»


Με έκπληξη είδα σήμερα στον Τύπο τις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Χρήστου Μαλαπάνη, ο οποίος «πρότεινε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην φτιαχτεί το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Κορώνης και το σχολείο να μεταφερθεί στο σχολικό κτίριο της Λογγάς»!!!
Οφείλω να τονίσω ότι:
1) Η θέση αυτή του κ. Μαλαπάνη είναι απαράδεκτη. Το νέο Γυμνάσιο – Λύκειο Κορώνης το διεκδικεί η αυτοδιοίκηση, οι φορείς και οι πολίτες της Κορώνης χρόνια τώρα, αλλά και το τέως Νομαρχιακό Συμβούλιο Μεσσηνίας, διότι όλοι τονίζαμε, και ο κ. Μαλαπάνης τότε, ότι θα συμβάλει στην ανάπτυξη της Κορώνης.

Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΤΑΤΟΥΛΗ


Επειδή η διαδικασία στο Περιφερειακό Συμβούλιο δεν επέτρεψε να δοθεί απάντηση στα όσα καινοφανή, αντιδημοκρατικά και απαράδεκτα είπε ο κ. Τατούλης στο κλείσιμό του, είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω σήμερα.
Ο κ. Τατούλης στο κλείσιμο της συζήτησης του θέματος για την αύξηση της τιμής των διοδίων και μια μικρή ομάδα συμβούλων του στις τοποθετήσεις τους:
1) Υπερέβησαν τα εσκαμμένα και τη δημοκρατική αντιπαράθεση. Ο κ. Τατούλης μας είπε ότι «επιτρέπεται οι πολίτες να εκφράζουν τη γνώμη τους και την πιο ακραία, αλλά δεν θα επιτρέψει να κινητοποιούνται και να αντιδρούν, διότι θα αντιδράσει αυστηρά στην κατάλυση του νόμου...»!!! Και ορισμένοι σύμβουλοί του ζήτησαν την καταδίκη των πολιτών που κινητοποιούνται κατά των διοδίων!!!

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ Στο 1ο θέμα: «Οι αυξήσεις των διοδίων στους αυτοκινητοδρόμους της Πελοποννήσου ως κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα»


Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου θεωρεί ότι οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών των διοδίων από την 1η Σεπτέμβρη 2010 μέχρι σήμερα αποτελεί πρόκληση στους πολίτες.
Είναι απαράδεκτο να έχουν αυξηθεί κατά 76% οι τιμές των διοδίων, την ώρα που η κυβέρνηση έχει μειώσει το εισόδημα των εργαζομένων και συνταξιούχων κατά τουλάχιστον 30% και έχει αυξηθεί η ακρίβεια και μέσω της αύξησης του Φ.Π.Α. Οι ιδιωτικές εταιρείες εισπράττουν χρήματα για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας όπως και όλων των αυτοκινητοδρόμων που κατασκευάζονται με ΣΔΙΤ, ενώ ήδη οι δρόμοι έχουν πληρωθεί πολλαπλάσιες φορές από τους χρήστες, μέσα από τα τέλη κυκλοφορίας και την υπερβολική φορολόγηση στα καύσιμα.
Η αύξηση του κόστους μετακίνησης επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη της Πελοποννήσου.

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


ΔΗΛΩΣΗ
Η κυβέρνηση μετά την επιβολή «στρατιωτικού νόμου» στις Σέρρες από τον εκεί Αστυνομικό Διοικητή, ο οποίος αποφάσισε ότι πρέπει να απαγορεύεται η κυκλοφορία αγροτικών οχημάτων και συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων!!! Και μετά την Νατοϊκή στρατιωτική άσκηση «Καλλίμαχος» για την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων, προχώρησε σε ένα άλλο πρωτοφανές, αυταρχικό μετρό ποινικοποίησης των κοινωνικών διαμαρτυριών. Προκειμένου να προστατευτούν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, εντάσσει στις παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας την μη πληρωμή διοδίων και βάζει πρόστιμο 200 ευρώ και απειλεί έως και αφαίρεση των πινακίδων του αυτοκινήτου και του διπλώματος του οδηγού!!!

Όχι στην κατάργηση και συγχώνευση των σχολικών μονάδων που μεθοδεύει η κυβέρνηση και η τρόικα


Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας. Το προεδρείο της Α΄ ΕΛΜΕ Μεσσηνίας εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στις επικείμενες συγχωνεύσεις – καταργήσεις των σχολικών μονάδων και τόνισε ότι το ζήτημα της δημόσιας εκπαίδευσης δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά με οικονομικά κριτήρια. αλλά με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά.

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

«ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ» (ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ Π.Σ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 07/02/2011)



Κυρίες και κύριοι,
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αναδειχτεί ως κατ’ εξοχήν περιοχή παραγωγής αγροτικών προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, ποιότητας αλλά και αναγνωρισιμότητας.
Αγροτικών προϊόντων που αποτελούν και συνθέτουν την ελληνική μεσογειακή διατροφή.
Θα μου επιτρέψετε μια σύντομη αναφορά- καταγραφή σε αυτό το μοναδικό υλικό και γευστικό πλούτο που παράγουν οι αγρότες μας.
-         Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα
-         Οι μοναδικές ελιές καλαμών,
-         Τα αναγνωρίσιμα κρασιά (μοσχοφίλερο Μαντίνειας, αγιοργίτικο Νεμέας, ροδίτη και φίλερι Μεσσηνίας),
-         Τα σύκα,
-         Τα πορτοκάλια και τα λεμόνια
-         Η μαύρη σταφίδα και η σουλτανίνα γνωστή σε όλους τους αγγλοσάξωνες
-         Τα μοναδικά μήλα «Πιλαφά Ντελίσιους» Τρίπολης, τα κεράσια, τις πατάτες.
-         Τα κηπευτικά όλων των ειδών και ποικιλιών.

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Ο ρόλος και η συμβολή της αιρετής Περιφέρειας Πελοποννήσου στην αγροτική ανάπτυξη


Οι αγρότες και της Πελοποννήσου, όπως και όλης της Ελλάδας, βιώνουν μια τραγική οικονομική κατάσταση. Συγκεκριμένα:
1)             Βιώνουν τη συνεχή μείωση του εισοδήματός τους. Το 2010 σε σχέση με το 2009 μειώθηκε περαιτέρω το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών όταν την ίδια περίοδο οι αγρότες στις 21 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. είδαν να αυξάνεται το εισόδημά τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών είναι μειωμένο κατά 33% σε σχέση με το 2006.
2)             Τα καρτέλ λυμαίνονται την αγορά και οι αγρότες και οι καταναλωτές υποφέρουν.
3)             Η Ε.Ε. μειώνει τον προϋπολογισμό το 2011 για τη γεωργία.
4)             Έρχονται «μαύρες μέρες» για τη νέα ΚΑΠ μετά το 2013, διότι οι προτάσεις της Κομισιόν μιλάνε για συρρίκνωση του κοινοτικού προϋπολογισμού, επομένως οι συνέπειές του θα είναι καταστροφικές για την ευρωπαϊκή και ελληνική γεωργία.
5)             Βιώνουν αύξηση του κόστους παραγωγής και
6)             Έχουμε μείωση της παραγωγής με συνέπεια τη διατροφική εξάρτηση της χώρας.
Για όλα αυτά ευθύνονται οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων της χώρας μας, αλλά και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. Επομένως απαιτείται αγώνας ενωτικός και μαζικός για να ανατραπούν αυτές οι καταστροφικές πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα παραπάνω δείχνουν και το δρόμο για το πώς πρέπει να κινηθεί και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πελοποννήσου. Μπορεί και πρέπει να κινηθεί σε πολλά επίπεδα.
1ο επίπεδο.
α) Να είναι σταθερός συμπαραστάτης των αγώνων των αγροτών για τα δίκαια αιτήματά τους, αλλά και να παίξει το ρόλο του συντονιστή των διεκδικήσεων των αγροτών.
β) Να διεκδικεί να επηρεάσει τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
γ) Να διεκδικεί λύσεις στα άμεσα και πιεστικά προβλήματα των γεωργών, των κτηνοτρόφων και των ψαράδων από την κυβέρνηση.
δ) Να διαμορφώσει θέσεις για την αναθεώρηση της ΚΑΠ.
2ο επίπεδο. Να πάρει μέτρα και να ασκήσει δημόσιες πολιτικές που να συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.
3ο επίπεδο. Ρόλος επιστημονικού δυναμικού. Σημαντικός είναι ο ρόλος των υπηρεσιών και των επιστημόνων. Επιβάλλεται άμεσα η αναθεώρηση του οργανογράμματος λειτουργίας της Περιφέρειας, διότι κατά τη γνώμη μας η πρόταση του Υπουργείου είναι αντιαναπτυξιακή. Προτείνουμε:
α) Ανεξάρτητη Διεύθυνση η Κτηνιατρική.
β) Στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης να υπάρχει ειδικό τμήμα εγγείων βελτιώσεων.
γ) Να ληφθούν μέτρα για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.
4ο επίπεδο. Συγκρότηση περιφερειακής αγροτικής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για όλα τα βασικά προϊόντα της Περιφέρειας (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, κρασί, εσπεριδοειδή, σύκα, σταφίδα, φέτα, κτηνοτροφικά προϊόντα κ.λπ.). Για το σκοπό αυτό η παράταξή μας προτείνει τη συγκρότηση και λειτουργία Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής σε περιφερειακό επίπεδο, το οποίο να διαρθρώνεται κλαδικά (επιτροπές για κάθε προϊόν) για να μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής της Περιφέρειας οι απλοί παραγωγοί.
Η Πελοπόννησος από τη φύση της μπορεί να αναδειχθεί ως κατ’ εξοχήν περιοχή παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της ελληνικής διατροφής. Η αιρετή Περιφέρεια, αν έχει την πολιτική βούληση, έχοντας ως «σημαία» το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και τα υπόλοιπα τοπικά αγροτικά προϊόντα, μπορεί να προβάλει και να πουλήσει ένα «καλάθι» τοπικών αγροτικών προϊόντων διεθνώς αναγνωρισμένων και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα και να πρωτοστατήσει σε δράσεις, που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα ενισχύουν το εισόδημα των αγροτών. Ειδικά για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με δεδομένα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη ελαιοπαραγωγός Περιφέρεια της χώρας και δεύτερον έχει ένα μεγάλο όπλο, την απόφαση της UNESCO να αναγνωρίσει μια περιοχή της, την περιοχή της Κορώνης, ως την πρέσβειρα της μεσογειακής διατροφής, προτείνω να εξεταστεί η καθιέρωση ενός ονόματος για όλα τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα της Πελοποννήσου και αυτό να είναι το όνομα «Κορωνέικο».
Η Περιφέρεια πρέπει να αναπτύξει ορισμένες βασικές δράσεις για να βοηθήσει τους αγρότες, όπως:
Ø     Άμεσα πρέπει να ζητήσει:
α) την κατάθεση τροπολογίας για την τροποποίηση του νόμου 3698/2008, που ορίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων, διότι έχουν οδηγηθεί χιλιάδες κτηνοτρόφοι σε αδιέξοδο,
β) την τροποποίηση του ελάχιστου ποσού επενδυομένων κεφαλαίων στην κατεύθυνση ενίσχυσης των μικρών επενδυτών γιατί με τις σημερινές ρυθμίσεις όλοι οι μικροί επενδυτές μένουν έξω.
Ø     η κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, κ.λπ.) και επιδότηση για την αλλαγή του τρόπου άρδευσης (ορθολογική διαχείριση των υδάτων).
Ø     η δημιουργία ενός νέου τύπου παραγωγικών συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την αύξηση της τυποποίησης, με τελικό στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των γεωργών, κτηνοτρόφων και ψαράδων.
Ø     η ανάδειξη της Πελοποννήσου ως παγκόσμιου κέντρου του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών. Απαιτείται ένα σύνολο μέτρων και δράσεων που θα κατοχυρώνουν την ταυτότητά τους (ζώνες Π.Ο.Π., ολοκληρωμένη διαχείριση, αύξηση βιολογικής καλλιέργειας κ.λπ.), την προστασία του από τα κυκλώματα νοθείας και αισχροκέρδειας, τη βελτίωση των συνθηκών έκθλιψης και αποθήκευσης με παράλληλη πιστοποίησή τους, συντονισμένες ενέργειες για αύξηση της κατανάλωσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τη στήριξη των συνεταιρισμών για αύξηση της τυποποίησης.
Ø     η προστασία των ντόπιων ποικιλιών (όπως Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Φιλέρι και Ροδίτης Μεσσηνίας, Αγιωργίτικο Νεμέας, μήλα «Πιλαφά Ντελίσιους» Αρκαδίας, ξερά σύκα Μεσσηνίας και Λακωνίας κ.λπ.).
Ø     η ολοκληρωμένη μελέτη για νέες καλλιέργειες, λαμβάνοντας υπόψη και τις κλιματικές αλλαγές.
Ø     η προβολή και αξιοποίηση των αρωματικών φυτών που υπάρχουν στην Πελοπόννησο.
Ø     η δημιουργία δημοπρατηρίων με στόχο το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
Ø     η υποστήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μέσα από περιφερειακά προγράμματα «μικρών σχεδίων βελτίωσης».
Ø     η ενημέρωση και των αγροτών και των καταναλωτών.
Ø     ο έλεγχος της αγοράς για να τσακιστούν τα κυκλώματα της νοθείας, των καρτέλ, των «ελληνοποιήσεων» κ.λπ. ώστε να προστατεύονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά και οι καταναλωτές.
Ø     η σύνδεση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μέσω της κατοχύρωσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του «καλαθιού» των τοπικών προϊόντων, στα πλαίσια της προώθησης της μεσογειακής διατροφής (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύκα, φέτα, κρασί, φρούτα κ.λπ.). Πρέπει να συζητήσουμε αναλυτικά το πώς θα αξιοποιήσουμε τη σημαντικότατη απόφαση της UNESCO, η οποία ανακηρύσσει την Κορώνη ως πρέσβειρα της χώρας για τη Μεσογειακή διατροφή.
Ø     η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να επιβάλλει να μην υπάρχει χώρος μαζικής εστίασης που να μη χρησιμοποιεί τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
Ø     ο καθορισμός χρήσεων γης, π.χ. ζωνών βοσκοτόπων κ.λπ.
Ø     η δημιουργία κέντρου γενετικής βελτίωσης των ζώων, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές ποικιλίες της Πελοποννήσου που τείνουν να εκλείψουν.
Ø     η αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών με νέες ποικιλίες, με στόχο την επιμήκυνση της παραγωγής και συνεπώς τη μείωση του κόστους.
Ø     η συμβολή της περιφέρειας στην οργάνωση καταναλωτικών συνεταιρισμών με την ενεργοποίηση των συλλογικών μορφών οργάνωσης των εργαζομένων (σύλλογοι, σωματεία, εργατικά κέντρα, νομαρχιακά τμήματα ΑΔΕΔΥ κ.λπ.).
Όλα τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα, το οποίο είναι η βάση και αυτό είναι, ποιοι και πόσοι είναι οι πόροι του περιφερειακού προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης και ποιοι και πόσοι είναι οι πόροι για εγγειοβελτιωτικά έργα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Διότι «δει δε χρημάτων, και άνευ τούτων ουδὲν έστι γενέσθαι των δεόντων».
Ιδιαίτερα σε περιόδους ύφεσης, αν δεν διεκδικήσει η Περιφέρεια να υπάρξουν δημόσιες επενδύσεις, που θα λειτουργήσουν ως «ατμομηχανή», το τρένο της ανάπτυξης δεν κινείται. Άρα κομβικό σημείο είναι το ύψος του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και οι κατευθύνσεις του.
14/1/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ



Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος επισκέφθηκε την Κυριακή 30/1/2011 τα χωριά της Αργολίδας Μάνεσι και Νέα Τύρινθο και συζήτησε με τους αγρότες τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εσπεριδοκαλλιεργητές. Εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους αγρότες και τόνισε ότι:
«Είναι οξυμμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τη φετινή χρονιά οι εσπεριδοκαλλιεργητές, με συνέπεια να έχει καταρρεύσει το εισόδημά τους και το μέλλον της καλλιέργειας να είναι εξαιρετικά επίφοβο.
Είμαστε στο  πλευρό των εσπεριδοκαλλιεργητών και των υγιών συνεταιρισμών στον αγώνα που κάνουν για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση της καλλιέργειας.

ΕΠΑΝΑΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΡΩΤΗΣΗΣ Θέμα: Μέτρα για την προστασία του Ευρώτα από τη ρύπανση»


Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη,
Στις 23 Ιανουαρίου σας είχα στείλει επιστολή με την οποία τόνιζα ότι: «Για μια ακόμα χρονιά σημειώθηκε οικολογική καταστροφή στον Ευρώτα...» και ζητούσα να ληφθούν μέτρα.
Μετά την επίσκεψή μου στην περιοχή και τη συζήτηση με τους προέδρους της Δημοτικής Κοινότητας Σκάλας και των Τοπικών Κοινοτήτων Έλους, Λέιμονα και Περιστερίου καθώς και τον αντιδήμαρχο κ. Παναγιωτακάκο του Δήμου Ευρώτα, επανέρχομαι και σας επισυνάπτω το ψήφισμα των Συμβουλίων της Δημοτικής και των Τοπικών Κοινοτήτων των παρόχθιων περιοχών του ποταμού Ευρώτα του Δήμου Ευρώτα.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ Θέμα: «Παράκαμψη Σελασίας–Βουτιάνων και μεγάλη παράκαμψη Σπάρτης»

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη,
Οι πολίτες, οι φορείς και η αυτοδιοίκηση της Λακωνίας ζητούν να χυθεί άπλετο φως, όπως διαπίστωσα στην πρόσφατη επίσκεψή μου στη Λακωνία, στα προβλήματα δύο σοβαρών οδικών έργων του Νομού.
Ο απερχόμενος Νομάρχης Λακωνίας κ. Κων/νος Φούρκας λίγες μέρες πριν τη λήξη της θητείας του, ζητούσε με έγγραφά του από τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Χατζημιχάλη να ενημερωθεί για τα έργα αυτά. Την προηγούμενη Τετάρτη το νέο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης συνεδρίασε κι όπως ασφαλώς θα γνωρίζετε, στη συνεδρίαση αυτή προσκλήθηκε και ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Πουλοκέφαλος και σήμερα το βράδυ η «Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης» οργανώνει εκδήλωση – συζήτηση για τα δύο αυτά οδικά έργα.

Ο αγώνας συνεχίζεται και εντείνεται Ανοίγουμε όλα τα διόδια - Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011 στις 3 το μεσημέρι


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ  ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΕΝΑΝΤΙΑ  ΣΤΑ  ΔΙΟΔΙΑ


ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ
                                                               
Ο αγώνας συνεχίζεται και εντείνεται
Ανοίγουμε όλα τα διόδια - Κυριακή  6 Φεβρουαρίου 2011 στις  3  το  μεσημέρι

Συντονιζόμαστε και συμμετέχουμε στο Πανελλαδικό Άνοιγμα όλων των σταθμών διοδίων στις 6 Φεβρουαρίου 2011.

·        Να καταργηθούν οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρίες.
·        Να καταργηθούν όλα τα διόδια.
·        Να συνεχιστούν όλα τα έργα επέκτασης ή βελτίωσης όλων των εθνικών δικτύων με ευθύνη ενός δημόσιου φορέα με κοινωνικό έλεγχο.


     Η  Συντονιστική  Επιτροπή  Πελοποννήσου  ενάντια  στα  διόδια  καλεί
                 όλους  τους πολίτες και  τους  φορείς της  Πελοποννήσου
          την  Κυριακή  6  Φεβρουαρίου  2011  στις  3  το  μεσημέρι
   να ανοίξουμε τα διόδια σε όλους τους σταθμούς του αυτοκινητόδρομου
                               από το Μάναρι μέχρι την Κόρινθο.

Οι πολίτες και οι φορείς της Μεσσηνίας ανοίγουν τα διόδια στο Μάναρι.
Οι Αρκάδες και οι Λάκωνες τα διόδια στη Νεστάνη.
Οι Αργολιδείς τα διόδια του Σπαθοβουνίου.
Οι Κορίνθιοι τα διόδια Κορίνθου.

ΔΕΝ ΠΛΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ
ΣΤΙΣ  ΥΠΕΡΟΓΚΕΣ  ΑΥΞΗΣΕΙΣ  ΤΩΝ  ΔΙΟΔΙΩΝ