Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ποιων τα συμφέροντα εξυπηρετεί η ΕΑΣ Μεσσηνίας με την πρότασή της για τυποποίηση εκτός νομού του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα


Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση με την πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας να επιτρέπεται η τυποποίηση ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και από εταιρείες εκτός Μεσσηνίας. Τη διαφωνία μας με ένα τέτοιο ενδεχόμενο την είχαμε διατυπώσει έγκαιρα.
Αναρωτιόμαστε, η πρόταση της ΕΑΣ για να τυποποιείται το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και από εταιρείες εκτός νομού, ποιών, αλήθεια, τα συμφέροντα εξυπηρετεί; Διότι είναι βέβαιο ότι δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα των ελαιοπαραγωγών ούτε του προϊόντος ούτε των Μεσσήνιων τυποποιητών ούτε συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στο νομό μας. Διότι με αυτό τον τρόπο δεν γίνεται η επέκταση του ΠΟΠ εργαλείο τοπικής ανάπτυξης και δεν θα μένει στο νομό η προστιθέμενη αξία. Επιπλέον με την αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών που υπάρχουν στην Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος, όπως πολύ σωστά τόνισε και ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών «Νηλέας»: «Το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτας, από συνώνυμο της ποιότητας, υπάρχει κίνδυνος να γίνει συνώνυμο της νοθείας».
Επιπλέον θέλουμε να τονίσουμε και εμείς ότι η τυποποίηση του ελαιολάδου εκτός της ζώνης ΠΟΠ αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.
Επειδή το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και αφορά ουσιαστικά την οικονομία του νομού Μεσσηνίας, δεν μπορεί να το χειρίζεται μόνη της η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΑΣ Μεσσηνίας. Επιβάλλεται να πάρει πρωτοβουλία ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας κ. Χρήστος Μαλαπάνης και υπάρξει μια σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΕΑΣ Μεσσηνίας, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μεσσηνίας, των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των Δημάρχων, των ελαιουργικών Συνεταιρισμών που τυποποιούν ελαιόλαδο, των ομάδων παραγωγών και των Μεσσήνιων τυποποιητών, με σκοπό να αλλάξει αυτή η εντελώς λανθασμένη πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία για μια ακόμη φορά τονίζουμε ότι δεν εξυπηρετεί ούτε τα συμφέροντα του προϊόντος ούτε των παραγωγών ούτε της Μεσσηνίας γενικότερα και να δημιουργηθεί μια παμμεσσηνιακή επιτροπή.

29-4-2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ Θέμα: «Παρασκευαστήριο πίσσας του Μορέα στη Μικρομάνη Μεσσηνίας»


Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Έντονες αντιδράσεις υπάρχουν από τους κατοίκους της Μικρομάνης, οι οποίοι, όπως τονίζουν, είναι κατηγορηματικά αντίθετοι με την πρόθεση του Μορέα να εγκαταστήσει παρασκευαστήριο πίσσας στην περιοχή της Μικρομάνης.
Το γήπεδο, το οποίο έχει νοικιαστεί από τον Μορέα είναι σε περιοχή υψηλής παραγωγικότητας, δίπλα σε καλλιέργειες, πολύ κοντά στη Μικρομάνη, στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και στα σφαγεία της Καλαμάτας.
Η λειτουργία του παρασκευαστηρίου πίσσας στην περιοχή αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Είναι γνωστό ότι πριν από αρκετά χρόνια ένα μικρό παρασκευαστήριο που λειτουργούσε μόνο για 2-3 ώρες την εβδομάδα στην ευρύτερη περιοχή που σχεδιάζει ο Μορέας να εγκαταστήσει σήμερα το δικό του, είχε ως αποτέλεσμα να καταστραφούν στα διπλανά κτήματα οι καλλιέργειες της αγκινάρας.
Επειδή:

1η ΜΑΗ 2011 και πανεργατική απεργία στις 11 Μάη: Αγωνιζόμαστε ενάντια στα αντεργατικά μέτρα κυβέρνησης και Τρόικας


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, νέοι, νέες, άνεργοι, μετανάστες,
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι μια μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες της εργατικής τάξης.
            Αυτή την περίοδο στη χώρα μας οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες, δέχονται μια πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση, την τρόικα και το κεφάλαιο.        
            Η κυβέρνηση και η Τρόικα, ετοιμάζουν μία νέα πιο μεγάλη λεηλασία, ύψους 26 δισ. € σε βάρος των εργαζομένων. Με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. «ξεπουλούν» τον δημόσιο πλούτο.

Συνάντηση με Χρ. Μαλαπάνη για το λιμάνι της Κορώνης


Ο Θανάσης Πετράκος συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Χρήστο Μαλαπάνη και τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Γιαννακέα και τους έθεσε υπ’ όψιν μια σειρά προβλήματα, εκκρεμότητες και ελλείψεις που παρατηρούνται κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών στο λιμάνι της Κορώνης και ζήτησε να υπάρξουν λύσεις.
Συγκεκριμένα τόνισε ότι:

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΝΤΙΣΗ


Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για την απώλεια της σημαντικότατης συγγραφέα και φίλης Σοφίας Φίλντιση. Το μεγάλο συγγραφικό της έργο, αλλά και η σημαντική της προσφορά στην κοινωνική και πολιτική ζωή της Μεσσηνίας και όχι μόνο θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη μου.
Η Σοφία Φίλντιση προσέφερε πολλά στην Καλαμάτα και ευρύτερα στη Μεσσηνία και σαν Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας και σαν Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου. Προσέφερε πολλά στην Αριστερά με τη συμμετοχή της στα πολιτικά δρώμενα της Αριστεράς. Πάνω απ’ όλα όμως προσέφερε σε όλη την κοινωνία και κυρίως στη νεολαία με το σπουδαιότατο έργο που άφησε.
Να είναι αιωνία η μνήμη της!

27/4/2011
Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Εισήγηση του Θανάση Πετράκου στην Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δευτέρα 18 Απριλίου 2011


Θέμα: «Ο πολιτισμός και τουρισμός, συμβολή στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου»

Κύριε Υπουργέ, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η σημερινή συζήτηση γίνεται για δύο θέματα, που όλοι, στα λόγια όμως, αναγνωρίζουν ότι αποτελούν μαζί με την αγροτική παραγωγή, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας και πάνω απ’ όλα της Πελοποννήσου.
Αν υπήρχε σοβαρό κράτος, σοβαρή αστική τάξη στην Ελλάδα, επαναλαμβάνω πάλι ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή θα είχαν συμβάλλει στην πρόοδο της χώρας ώστε να μην είμαστε σήμερα μια χώρα υπό χρεοκοπία. Δυστυχώς όμως, για μια ακόμη φορά, όσοι κυβέρνησαν μέχρι τώρα τον τόπο και συνολικά η αστική τάξη της χώρας, αποδείχθηκαν πέρα από τις ταξικές τους επιλογές και ανίκανες. Αναρωτιέμαι ποια άλλη χώρα με αυτό τον πολιτισμό και αυτό το φυσικό τοπίο που έχει η Ελλάδα δεν θα είχε αποφασίσει να στρέψει όλη της την πολιτική στο να περάσει σε όλη την υφήλιο ότι είναι πάνω απ’ όλα η χώρα του πολιτιστικού τουρισμού. Ποια άλλη χώρα δεν θα είχε κατοχυρωθεί στην παγκόσμια κοινότητα ως «ΕΛΛΑΔΑ, Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»;

Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

Συνέντευξη του Ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στην εφημερίδα «Θάρρος»


1. Κύριε Χουντή, όταν ο Πρωθυπουργός πριν από ένα χρόνο περίπου υπέγραφε το Μνημόνιο, η κυβέρνηση μας έλεγε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η απόφαση αυτή θα πρόσφερε διέξοδο στο οικονομικό αδιέξοδο της χώρας. Ένα χρόνο μετά όμως δεν έχει φανεί ακόμα η... σωτηρία μας. Πως εξηγείται αυτό το «παράδοξο»;

Για την Αριστερά, το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα μας δεν αποτελεί ούτε παράδοξο, αλλά ούτε ένα τυχαίο γεγονός. Οι περικοπές μισθών και συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, η μείωση των επενδυτικών δαπανών του κράτους, αλλά και η αποφυγή της επαναδιαπραγμάτευσης και αναδιάρθρωσης του συσσωρευμένου χρέους, συνθέτουν την τέλεια εικόνα μιας οικονομικής κατάρρευσης, αφού η ύφεση της ελληνικής οικονομίας δυναμώνει,  η ανεργία αυξάνεται και το δημόσιο χρέος αντί να μειώνεται, οδηγείται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από το Νοέμβριο του 2009 προειδοποιούσε τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στο γκρεμό της χρεοκοπίας. Παρ’ όλα αυτά, το κυβερνητικό επιτελείο έκανε πως δεν άκουγε, προσφεύγοντας στην αρχή στο ΔΝΤ και μετά στην εφαρμογή των πιο σκληρών και αντιλαϊκών μέτρων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση της ύφεσης και της ουσιαστικής κατάρρευσης των δημόσιων οικονομικών.

Και τώρα που τα μέτρα έχουν αποτύχει, που η κυβερνητική πολιτική αποτελεί ένα «παράδοξο», έρχονται να πάρουν επιπρόσθετα μέτρα με προοπτική την αναδιάρθρωση του χρέους προς όφελος των μεγάλων τραπεζών και χρηματοοικονομικών οίκων.


2. Αυτές τις ημέρες γίνεται πολύ κουβέντα για την αναδιάρθρωση ή ανασχεδιασμό ή επανευθυγράμμιση του χρέους μας. Η άποψη του ΣΥΡΙΖΑ γι’ αυτό το θέμα ποια είναι;

Εμείς από την πρώτη στιγμή είχαμε δηλώσει ότι το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος της Ελλάδας έχει φτάσει σε εκρηκτικά και μη διαχειρίσιμα επίπεδα. Επομένως, η αναδιάρθρωσή του θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Ως αναδιάρθρωση, για την ευκολία της συζήτησης, εννοώ κάθε είδους αλλαγή των όρων και της δομής αυτού του χρέους, είτε αυτό σημαίνει μείωση επιτοκίων, μείωση χρόνου αποπληρωμής, «κούρεμα» μερικό ή ολικό κτλ.

Το κρίσιμο ερώτημα, όμως, είναι ποιος θα πληρώσει για αυτή την αναδιάρθρωση, δηλ. ποιος θα βγει χαμένος και ποιος κερδισμένος από τη «συννενόηση» της Ελλάδας με τους δανειστές της. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει, και ας ακούγεται απλοϊκό αυτό που θα πω, ότι πρέπει να πληρώσουν οι μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πιο συγκεκριμένα, προτείνουμε, εκτός από το λογιστικό έλεγχο του σημερινού ελληνικού χρέους, για να διαπιστώσουμε ποιο κομμάτι του αφορά «απεχθές χρέος» ή χρέος προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες (πχ Siemens), την επαναγορά μεγάλου μέρους του χρέους από την ΕΚΤ με ή χωρίς την έκδοση ευρωομολόγου, καθώς επίσης και το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν ευρωπαϊκές τράπεζες και άλλοι χρηματοοικονομικοί Οργανισμοί, οι οποίοι, άλλωστε, όλο το προηγούμενο διάστημα επένδυαν στην πτώχευση της Ελλάδας, αυξάνοντας τα επιτόκια δανεισμού και επιβεβαιώνοντας έτσι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

3. Σε μια παλιότερη δήλωσή σας είχατε πει μεταξύ άλλων: «Η πολιτική του μνημονίου της κυβέρνησης και της τρόικας θυμίζει αρχαία τραγωδία με κοινωνικά και αναπτυξιακά δεινά για τους εργαζόμενους, την οικονομία και την ανάπτυξη του τόπου». Παρά τη σφοδρότητα των μέτρων, όμως, εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων, οι κοινωνικές αντιδράσεις δεν είναι ανάλογες. Που αποδίδετε αυτή την υστέρηση;

Σήμερα στην ελληνική κοινωνία υπάρχει συσσωρευμένη οργή και αγανάκτηση. Ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και η νεολαία είναι οργισμένοι, από τη μια γιατί βλέπουν συνεχώς νέα μέτρα να μειώνουν τους πραγματικούς μισθούς, να ξεπουλούν τη δημόσια περιουσία, να ακυρώνουν το μέλλον τους, και από την άλλη, βλέπουν την πολιτική αλητεία της μεταπολίτευσης να τους κουνά το δάκτυλο και να τους απευθύνει την κατηγορία ότι «όλοι μαζί τα φάγαμε».

Δυστυχώς, η συσσωρευμένη οργή του ελληνικού λαού δεν έχει πάρει ακόμα εκείνα τα πολιτικά χαρακτηριστικά, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές ανακατατάξεις, ούτως ώστε να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Οι ευθύνες της Αριστεράς είναι μεγάλες και σοβαρές, ωστόσο, θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, σιγά σιγά, βρίσκουν ένα κοινό βηματισμό, ενωτικού αγώνα, αντίστασης και διεκδίκησης, και ευελπιστώ ότι θα καταφέρουμε να δώσουμε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στους εργαζόμενους και τους κοινωνικά αδύναμους.

4. Για ένα σημαντικό τμήμα του ελληνικού λαού, αν δώσουμε μάλιστα βάση και στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν κάτι χρεοκόπησε στη χώρα μας σίγουρα αυτό είναι το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα. Σ΄αυτό το κάδρο κάποιοι βάζουν και την Αριστερά. Ποια είναι η άποψή σας;

Προσωπικά δεν έχω δει καμία δημοσκόπηση που να εντάσσει την Αριστερά στο λεγόμενο «κάδρο της μεταπολιτευτικής διαχείρισης». Αυτό συμβαίνει γιατί η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ότι τα τελευταία τριάντα χρόνια η Αριστερά, παρ όλες τις αδυναμίες της και τις ελλείψεις της, ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που αντιστάθηκε στις μίζες και τα δώρα των Ελλήνων και ξένων επιχειρηματιών, στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της Ελλάδας, στην παραγωγική κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, στην υπερχρέωση των ΔΕΚΟ με άσκοπα δάνεια, στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που ποτέ δεν μάθαμε τον προϋπολογισμό τους, στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στις χαριστικές ρυθμίσεις στο μεγάλο κεφάλαιο και τους εθνικούς εργολάβους, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αυταρχικοποίηση της πολιτικής.



Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ



Πολιτική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου στις 8.30 μ.μ. στο Αμφιθέατρο της Νομαρχίας «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», με θέμα: «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. Ένας χρόνος Μνημόνιο και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Ομιλητές θα είναι ο Ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Θοδωρής Δρίτσας.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ»


Η σημερινή εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων είναι πρόχειρη, ελλιπής, υποτιμάει στην ουσία τον ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους ίδιους τους συμβούλους της πλειοψηφίας. Είναι τόσο πρόχειρη που δεν αναφέρει καν ποιος είναι εισηγητής. Δεν κάνει αναφορά σε κανένα νόμο, με βάση τον οποίο η Περιφέρεια είναι αρμόδια για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων και φυσικά είναι απαράδεκτο ότι δεν συνεδρίασε η θεματική επιτροπή, η οποία εκλέχθηκε πριν από δύο εβδομάδες, για να γίνει μια συζήτηση, η οποία θα βοηθούσε την εισήγηση.

Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

«Πολλοί παίρνουν θέση για την εκποίηση ή η δεύτερη μεγαλύτερη σύσκεψη του αιώνα(;;;) μετά την σύσκεψη στο μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης»


Πληροφορηθήκαμε ότι πραγματοποιήθηκε μέχρι και σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών με τοπικούς παράγοντες – και πώς το λένε –συζήτησαν να αξιοποιήσουν την περιουσία του ΟΣΕ και ιδιαίτερα τους σταθμούς που είναι βέβαια έργα τέχνης, και θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη σύσκεψη για να ολοκληρώσουν το έργο τους ή να οριστικοποιήσουν τις συμφωνίες τους. Όπως είπε ο κ. Γιαννακούρας έχει γίνει προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ΟΣΕ και εμείς (εννοεί μάλλον το ΠΑΣΟΚ) η θέση μας είναι να λειτουργήσει πάλι η σιδηροδρομική γραμμή, βέβαια οι σταθμοί θα ενοικιαστούν για 30 χρόνια και όπως καταλάβατε πιθανώς μετά από 30 χρόνια θα λειτουργήσει εάν λειτουργήσει ο ΟΣΕ, και εάν βέβαια ζει ο κ. Γιαννακούρας (εμείς του ευχόμαστε να ζήσει πάρα πολλές δεκαετίες για να το δει). Τεράστιο ενδιαφέρον δείχνει και το επιμελητήριο Αρκαδίας για να κάνει εκθετήριο το σταθμό Τρίπολης όπως λέει, και στη συζήτηση έπεσε και η φοβερή ιδέα, η φοβερή πρόταση αξιοποίησης τμημάτων της γραμμής για ποδηλατοδρόμιο με ειδικά ποδήλατα που είναι ένα ενδιαφέρον σπορ και αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη, και που πιθανώς να έρθουν ποδηλάτες από όλο τον κόσμο και η Τρίπολη και οι γύρω περιοχές να γεμίσουν με τουρίστες αυτού του νέου σπορ, και να δείτε που δεν θα έχουμε που να τους βάλουμε να κοιμηθούνε.
ΣΗΜ: ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να αναπτύσσεται αυτό το σπορ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ, άλλωστε έχουν ποδηλατοδρόμους στις πόλεις, σε τριτοκοσμικές χώρες μπορεί, χωρίς να είμαστε και απόλυτα σίγουροι.
Δυστυχώς μόνο στην Ελλάδα του Γ. Παπανδρέου γίνονται αυτά, στη χώρα του όποιος προλάβει. Μόνο αν οι πολίτες αντιδράσουν μαζικά και αγωνιστικά μπορούμε να τους εμποδίσουμε γιατί το μόνο που φαίνεται να ξέρουν καλά, είναι να εκποιούν και να καταστρέφουν.
Άραγε τι να λέει ο Τρικούπης για το σιδηρόδρομο της Πελοποννήσου;

11/4/2011
Η Γραμματεία της
«Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»

Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Οι θέσεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» για τον προϋπολογισμό του 2011 της Περιφέρειας


Ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας κατέρριψε αρκετούς μύθους.
Μύθος 1ος. Κατά τον κ. Τατούλη «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας που μάλιστα έχει βάλει «πλώρη» να γίνει η πρώτη Περιφέρεια της Ευρώπης». Όμως ο τρόπος που οργανώθηκε η συνεδρίαση και του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής, αποδεικνύει έλλειψη οργάνωσης, προχειρότητα μεγάλη, αντιδημοκρατική πρακτική και βαθιά υποτίμηση του Περιφερειακού Συμβουλίου εκ μέρους της πλειοψηφίας. Συνεπώς ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, τι βάση έχουν οι μεγάλες κουβέντες. Σημειώνω για μια ακόμη φορά ότι οι οδηγίες για τον τρόπο σύνταξης του προϋπολογισμού ήταν γνωστές από 22 Φεβρουαρίου και επιπλέον ότι σε όλες τις άλλες Περιφέρειες οι πλειοψηφίες σεβάστηκαν τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και τα μέλη του, τα οποία είχαν στα χέρια τους έγκαιρα την εισήγηση.

ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΣΠΑ


Η εισήγηση και οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για το ΕΣΠΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου και δεν αγγίζουν την ουσία των προβλημάτων του σήμερα.

Α) ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
1) Το μέγα πρόβλημα του ΕΣΠΑ είναι ότι σχεδιάστηκε το 2004 έως 2006, όπου η χώρα ήταν χωρίς ύφεση, χωρίς τόσο μεγάλη ανεργία, χωρίς κρίση χρέους και χωρίς μνημόνιο.
2) Η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ φαίνεται ότι θα γίνει μέσα από τη νέα πολιτική της Ε.Ε. που προσδιορίζεται από τη λεγόμενη «στρατηγική Ευρώπη 2020», η οποία τονίζει ότι τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα θα μετασχηματιστούν σε «επενδυτικές πρωτοβουλίες».
Η Ε.Ε. ουσιαστικά ΑΛΛΑΖΕΙ το μοντέλο των διαθρωτικών ταμείων και της πολιτικής συνοχής!! ΑΛΛΑΖΕΙ αυτό δηλ. Που συγκροτούσε την κοινωνική συνοχή στην ΕΕ. Με άλλα λόγια ουσιαστικά η Ε.Ε. λέει να ξεχάστε τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα μόνο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία με εμπλοκή του χρηματοπιστωτικού τομέα σε επιλεγμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες! Ότι πήρατε - πήρατε για υποδομές σε σχολεία, εκπαίδευση, κλπ.

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

«Η Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου στις Βρυξέλλες»




Μετά από πρόσκληση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή αντιπροσωπεία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και συμμετείχε στην ημερίδα της Ευρωομάδας της Ενωτικής Αριστεράς (GUE/NGLΟ) με θέμα την οικονομική και την κοινωνική κρίση στην Ευρώπη και την απάντηση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς σε αυτή.
Στα πλαίσια αυτής της παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιπροσωπεία της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»  αποτελούμενη από τους Θανάση Πετράκο και Νίκο Χανιά, μαζί με ομάδα μελών του πανελλαδικού συντονιστικού επιτροπών αγώνα κατά των Διοδίων, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με σκοπό την ανάδειξη του πολυσυζητημένου θέματος των διοδίων και στην Ευρώπη. Τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τους Ευρωβουλευτές κκ. Χουντή και Πουπάκη, στους οποίους εξέθεσαν το πρόβλημα της παράνομης παραχώρησης των ελληνικών δρόμων σε ιδιωτικές εταιρίες, με τα γνωστά προβλήματα που βιώνουμε όλοι μας.
Επίσης συναντήθηκαν με την εκπρόσωπο του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή στις Βρυξέλλες κα. Καρακώστα. Η συνάντηση είχε ως αντικείμενο την δυνατότητα της προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά των όρων των συμβάσεων παραχώρησης των εθνικών μας δρόμων, δεδομένου μάλιστα ότι ο τρόπος επιβολής των διοδίων στη χώρα μας αντίκειται τόσο στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης) όσο και στο Σύνταγμά μας.