Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ... ΤΕΛΟΣ!

Τα Α.Ε.Ι. μετατρέπονται σε Α.Ε.
"ΣΠΟΥΔΕΣ" FAST TRACK ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΗΜΙΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ!


Το τέλος του δημοσίου πανεπιστημίου επιχειρεί να σημάνει η Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου με το προσχέδιο νομοσχεδίου το οποίο έδωσε το βράδυ της Δευτέρας (4.7) στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας. Ουσιαστικά το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα του Μνημονίου, θα είναι απλά ένα fast track διδασκαλείο το οποίο δεν θα "βγάζει" επιστήμονες παρά μόνο ημικατατισμένους και αναλώσιμους "πτυχιούχους"...
Τα Α.Ε.Ι. γίνονται Α.Ε., όπως εύστοχα τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τους πρυτάνεις.
Και μάλιστα, όλα αυτά σχεδιάζεται να ψηφιστούν, "δημοκρατικά" μέσα στο κατακαλόκαιρο ώστε η ακαδημαϊκή κοινότητα, και κυρίως οι φοιτητές να μην έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώσουν ούτε καν άποψη γύρω από το θέμα...

Σε ότι αφορά τη διάρθρωση των βασικών σπουδών, τα Πανεπιστήμια μετατρέπονται σε κολέγια ουσιαστικά. Καταργούνται τα 4ετη πτυχία σε επίπεδο τμήματος και αντικαθίστανται από 3ετη ή και 2ετή ακόμα διπλώματα σε επίπεδο προγράμματος σπουδών. Είναι προφανές, το επόμενο βήμα, που δεν τόλμησε να το παρουσιάσει τώρα η κυβέρνηση, φοβούμενη ότι οι αντιδράσεις θα ήταν πολύ μεγάλες, θα είναι να πουν ότι η δημόσια παιδεία θα ισχύει μόνο για τα 2 ή τα 3 έτη και στη συνέχεια για να πάρεις το μεταπτυχιακό, δηλαδή να ολοκληρώσεις τις σημερινές πανεπιστημιακές σπουδές, θα πρέπει να πληρώνουν οι γονείς των φοιτητών. Φυσικά, δεν υποβαθμίζεται μόνο η ακαδημαϊκή αξία των σπουδών αλλά σαρώνονται και τα αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, τα οποία διασφαλίζονταν από τα 4ετη ενιαία πτυχία. Με αυτή την έννοια, σε τελική ανάλυση, υποβαθμίζεται η αξία της εργασιακής δύναμης των αυριανών αποφοίτων και εντείνεται ο κατακερματισμός τους.
Οι αρχικές σκέψεις για την επιβολή διδάκτρων, προς το παρόν, θα αφορούν μόνο αλλοδαπούς εκτός ΕΕ, προφανώς για να μετριαστούν οι αρνητικές κρίσεις ευρύτερων ακροατηριών. Παρόλα αυτά, τα δίδακτρα επιβάλλονται εμμέσως με την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων! Οι φοιτητές από το 2014 και μετά θα προμηθεύονται τα συγγράμματα μέσω διαδικτύου (!), όπου οι διδάσκοντες θα αναρτούν αναλυτικές σημειώσεις. Έτσι οι φοιτητές θα επωμίζονται το κόστος της εκτύπωσης...
Φυσικά και για να εφαρμοστούν "ομαλά" όλα τα παραπάνω αλλά και για να διασφαλιστεί η εν γένει "πειθάρχηση" των αποφοίτων, στους "από πάνω" (σήμερα είναι οι καθηγητές - αύριο οι εργοδότες), είναι απαραίτητη η ακραία αυταρχικοποίηση των πανεπιστημίων!
Έτσι το άσυλο καταργείται και αποκτά χαρακτήρα εθιμικού δικαίου. Πρακτικά η αστυνομία θα είναι ελεύθερη να εισβάλει όποτε αυτή το κρίνει...
Επιπλέον, δυναμικές μορφές διαμαρτυρίας όπως η κατάληψη, τιμωρούνται αυστηρά, καθώς στο βαθμό που δεν συμπληρωθούν τα 4/5 των προβλεπόμενων ωρών διδασκαλίας, χάνεται το εξάμηνο...
Όσον αφορά στους φοιτητές, αν κάποιος δεν εγγραφεί για δύο συνεχόμενα εξάμηνα διαγράφεται από τη σχολή, εκτός και αν είναι εργαζόμενος, οπότε εγγράφεται ως «μερικής φοίτησης».
Σε ότι αφορά τη διοίκηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ, αυτή θα ασκείται από 15μελές Συμβούλιο του οποίου τα 7 μέλη θα είναι εξωπανεπιστημιακοί. Άλλα 7 μέλη θα εκλέγονται μεταξύ των μελών ΔΕΠ ενώ θα υπάρχει και 1 εκλεγμένος εκπρόσωπος των φοιτητών. Ο δε πρύτανης θα εκλέγεται με πλειοψηφάι 4/5, από το 15μελές Συμβούλιο, με ψηφοφορία που θα είναι φανερή, παράγοντας έτσι ποικίλους εκβιασμούς μεταξύ των συμμετεχόντων!!
Επίσης καταργούνται οι λέκτορες και η μονιμοποίηση πανεπιστημιακών γίνεται στην βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή. Οι επίκουροι καθηγητές εκλέγονται για τετραετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης για άλλη μία θητεία ύστερα από κρίση
Τέλος, η κρατική χρηματοδότηση στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, θα παρέχεται μόνο εφόσον καταρίζονται με το υπουργείο Παιδείας προγραμματικές συμφωνίες. Κοινώς λεφτά θα υπάρχουν, μόνο εφόσον τα ΑΕΙ - ΤΕΙ κάνουν ότι λέει η Κυβέρνηση...
Το απαράδεκτο αυτό σχέδιο νόμου, όπως είναι φυσικό, συνάντησε την έντονη αντίδραση όλων των πρυτάνεων και των πανεπιστημιακών δασκάλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σ’ ένα εξαιρετικό κείμενο 9 σελίδων, τονίζει την κατηγορηματική της αντίθεση για 9 λόγους και καλεί την Πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινωνία «σε εγρήγορση και κινητοποίηση με όλα τα θεμιτά μέσα για την υπεράσπιση του αγαθού της παιδείας». Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, μεταξύ των άλλων, τονίζει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί:
α. «… Άκριτη αντιγραφή ιδιωτικών ιδρυμάτων…».
β. «… Απομακρύνει τα Πανεπιστήμια από τα ιδανικά της παιδείας και υποβαθμίζει τις σπουδές καθώς συγχέει την εκπαίδευση με την κατάρτιση…».
γ. «… Στερείται εγγυήσεων για τη δημόσια χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων…».
δ. «… Συρρικνώνεται η εσωτερική δημοκρατία, ενισχύει την αδιαφάνεια και ενθαρρύνει τη συναλλαγή με εξωπανεπιστημιακά κέντρα συμφερόντων…».
ε. «… Δημιουργεί ένα αυταρχικό, συγκεντρωτικό και ολοκληρωτικό μοντέλο διοίκησης…».
στ. «… Προβλέπει μια εξαιρετικά επισφαλή εκχώρηση κρίσιμων αρμοδιοτήτων και υποδομών για την έρευνα…» κ.λπ.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντησή του με τους πρυτάνεις, μεταξύ των άλλων τόνισε:
«Εκφράζουμε τη βαθύτατη οργή μας γι’ αυτή τη βίαιη επίθεση της μνημονιακής κυβέρνησης Παπανδρέου σε ό,τι έχει απομείνει από το ελεύθερο, δημόσιο, ακαδημαϊκό πανεπιστήμιο. Το πανεπιστήμιο που γνωρίζαμε θα πάψει να υπάρχει, στη θέση του θα εγκατασταθούν σχολές που θα διοικούνται από μάνατζερς με ικανότητες στην αγορά, όχι όμως από πανεπιστημιακούς δασκάλους. Η άρση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου μας οδηγεί σε σκοτεινά χρόνια.
Είναι μια πρωτοφανής καινοτομία που εισάγεται στη χώρα μας, που απ’ ότι φαίνεται αποτελεί το πειραματόζωο όχι μόνο στον τομέα της οικονομίας. Διότι η επίθεση επεκτείνεται και στον πνευματικό χώρο. Εκεί όπου μπορούν να υπάρξουν κύτταρα παραγωγής πνευματικού έργου και άρα σκεπτόμενων ανθρώπων: στα πανεπιστήμια».
Επειδή η κυβέρνηση, «σαν τον κλέφτη» φαίνεται ότι επιλέγει να το περάσει το καλοκαίρι και επειδή το θέμα της παιδείας αφορά όλη την κοινωνία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος απ’ την καθολική αντίδραση και κινητοποίηση όλων των πολιτών για να αποτραπεί η κατάργηση των δημόσιων Πανεπιστημίων και η μετατροπή τους σε Ανώνυμες Εταιρείες.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου