Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Προς τον
Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Θέμα: «Οι εξελίξεις του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου – Πάτρας – Πύργου – Τσακώνας και η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Ζητούμε να ενταχθεί το ανωτέρω θέμα στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Περιφερειακού Συμβουλίου, με βάση τη δυνατότητα που παρέχει ο κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για ένταξη στην ημερήσια διάταξη θέματος, το οποίο προτείνει το 1/3 των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σας είναι γνωστό ότι στις αθηναϊκές εφημερίδες δημοσιεύονται πληροφορίες για αρνητικές εξελίξεις του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου – Πάτρας – Πύργου – Τσακώνας. Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι ο παραχωρησιούχος πιέζει ώστε ο αυτοκινητόδρομος να σταματήσει στον Πύργο.
Επειδή το έργο αυτό έχει τεράστια σημασία και για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ζητούμε να ενταχθεί το θέμα αυτό στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Με εκτίμηση
Για τους συμβούλους της «Δυνατής Πελοποννήσου», ο επικεφαλής της Δημήτρης Δράκος
Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου», Θανάσης Πετράκος
Ο επικεφαλής της «Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά», Λάμπρος Μπούκλης


ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΕΧΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Προς τον
Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

Θέμα: «Διευκόλυνση λειτουργίας των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου»

Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη,
Ζητούμε να ενταχθεί το ανωτέρω θέμα στην ημερήσια διάταξη του προσεχούς Περιφερειακού Συμβουλίου, με βάση τη δυνατότητα που παρέχει ο κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου για ένταξη στην ημερήσια διάταξη θέματος, το οποίο προτείνει το 1/3 των μελών του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σας είναι γνωστό ότι για το θέμα αυτό έχουμε απευθυνθεί και με επιστολή προς τον κ. Περιφερειάρχη, την οποία έχουμε κοινοποιήσει σε εσάς κ. Πρόεδρε και στην κυρία και κυρίους Αντιπεριφερειάρχες από τις 25/5/2011, με την οποία ζητούσαμε συνάντηση με τον κ. Περιφερειάρχη για το συγκεκριμένο θέμα.
Την επιστολή αυτή την επισυνάπτουμε και αποτελεί την κοινή μας εισήγηση στο ανωτέρω θέμα.

Τρίτη 21 Ιουνίου 2011

ΕΙΔΗΣΗ - ΒΟΜΒΑ (ΑΠΟ ΚΩΝ/ΝΑ ΝΑΘΑΝΑΗΛΙΔΟΥ)


Για να μην μας παραμυθιάζουν ότι ψάχνουν  τις καταθέσεις στην Ελβετία
Στις 14.06.11 δόθηκε η παρακάτω απάντηση από την κα. Eveline Widmer-Schlumpf, Υπουργό Οικονομικών Ελβετίας: στην ερώτηση του Βουλευτή Ζησιάδη Ιωσηφ με θέμα «Υποστηρίζει η Ελβετία την διαφυγή φόρων από την Ελλάδα;» 
Η συμφωνία μεταξύ  Ελβετίας και Ελλάδας  για την  αποφυγή της διπλής φορολογίας, φέρει  ημερομηνία 16 Ιουνίου 1983. Αυτή η σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας δεν έχει ποτέ  αναθεωρηθεί από τότε, γι 'αυτό εξακολουθεί να περιέχει διατάξεις για την ανταλλαγή πληροφοριών, οι οποίες περιορίζονται στην παροχή πληροφοριών για τους σκοπούς της ορθής εφαρμογής της συμφωνίας. Για αρκετά χρόνια, η Ελβετία έχει προσπαθήσει να προσαρμόσει αυτή τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με τις εξελίξεις στον τομέα της πρόσβασης σε τραπεζικές πληροφορίες. Από το 2005, η Ελβετία  επεδίωξε  να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών στις περιπτώσεις φορολογικής απάτης, χωρίς όμως η Ελλάδα να ανταποκριθεί  στο Ελβετικό αίτημα. Το 2009, η Ελβετία ανακοίνωσε  την προθυμία της να επεκτείνει την ανταλλαγή πληροφοριών κατά την έννοια του άρθρου 26 της Σύμβασης του ΟΟΣΑ και να παράσχει πληροφορίες για την  ορθή χρήση του εθνικού φορολογικού δικαίου των  κρατών-μελών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.
Με τη συμφωνία σε ένα  τροποποιητικό Πρωτόκολλο  μεταξύ Ελβετίας και  Ελλάδας θα μπορούσε αυτός ο στόχος να υλοποιηθεί στις 4 Νοεμβρίου  του 2010.  Τα Ομοσπονδιακά Κοινοβούλια θα πρέπει να συναινέσουν  στο Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας με την Ελλάδα με την τελική ψηφοφορία της 17ης Ιουνίου  2011 προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία από την πλευρά της Ελβετίας. Αυτή η νέα κατάσταση θα επιτρέψει στις  ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν, στη συνέχεια, ότι τα περιουσιακά στοιχεία των ελλήνων  που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες θα φορολογούνται στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Θέμα: «Αναγκαία η αποζημίωση των παραγωγών για τη ζημιά που υπέστησαν λόγω του E-coli»


Οικονομική καταστροφή προκάλεσε στους παραγωγούς κηπευτικών και φρούτων της Κρήτης ο πανικός που προκάλεσε  το διατροφικό σκάνδαλο με το βακτήριο E-coli. Η ζήτηση στην εγχώρια αγορά μειώθηκε και οι εξαγωγές πάγωσαν με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες προϊόντων να μείνουν αδιάθετες στα χωράφια, άλλες πετάχτηκαν ή πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές.
Στην περιφέρεια Κρήτης η ζημιά εκτιμήθηκε από τις οργανώσεις των παραγωγών στα 35 εκατομμύρια € περίπου, με τον νομό Λασιθίου να “κρατάει τα σκήπτρα” με τη ζημιά να εκτιμάται στα 20 εκατομμύρια €.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει 210εκ.€ για αποζημίωση των παραγωγών των χωρών του νότου που υπέστησαν ζημιά από τη δυσφήμιση και την ανεπάρκεια ελέγχου των τροφίμων στις χώρες της Ε.Ε., δημιουργεί έντονη ανησυχία και εύλογη αγανάκτηση στους αγρότες αφού όπως τονίζουν:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον υπουργό: Οικονομικών Θέμα: «Μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της 3ης δόσης των πυρόπληκτων του Νομού Μεσσηνίας»


Θέμα: «Μεγάλη καθυστέρηση στην πληρωμή της 3ης δόσης των πυρόπληκτων του Νομού Μεσσηνίας»
Οι πυρόπληκτοι πολίτες της Μεσσηνίας από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 καταγγέλλουν ότι παρότι έχουν ολοκληρώσει όλες τις εργασίες αποκατάστασης των πυρόπληκτων οικιών τους, όπως προβλέπει και ο νόμος, το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαχειρίζεται πλέον τα χρήματα των δωρεών που υπήρχαν στο τέως Ταμείο Μολυβιάτη, πάνω από 6 μήνες τώρα, δεν στέλνει την 3η και τελευταία δόση, που όφειλε να είχε αποστείλει στους πυρόπληκτους ιδιοκτήτες των κατοικιών.

Ερώτηση Προς τους υπουργούς: Οικονομικών Εσωτερικών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Θέμα: Τεράστια τα οικονομικά προβλήματα των Δήμων.


Η συντριπτική πλειονότητα των Δήμων της χώρας, υπό το νέο καθεστώς του «Καλλικράτη» με τη μεταφορά πρόσθετων αρμοδιοτήτων, έχει έρθει αντιμέτωπη με τεράστια οικονομικά προβλήματα τόσο λόγω των οικονομικών υποχρεώσεών τους όσο και των περικοπών που προβλέπονται στο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Υπουργός εσωτερικών κ.Ραγκούσης, οι δανειακές υποχρεώσεις των δήμων προς το Τ.Π.Δ. και άλλα πιστωτικά ιδρύματα ανέρχονται στα 1,9 δις ευρώ και προς τρίτους 1,26 δις, ενώ οι απαιτήσεις είναι 1,87 δις και 735 εκατομμύρια τα διαθέσιμά τους.
Η οικονομική κατάσταση, άλλωστε, των Δήμων της χώρας χαρακτηρίζεται δραματική από την ίδια την ΚΕΔΚΕ, «…ενώ σημειώνεται ότι μόνο το 2010 παρακρατήθηκαν από την κεντρική κυβέρνηση και δεν αποδόθηκαν στους ΟΤΑ θεσμοθετημένοι πόροι ύψους 1,5 δις €. Και ότι  […] το κεντρικό κράτος, μέσω των περικοπών στους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, μεταφέρει τα δικά του ελλείμματα στην Τ.Α.».

ΔΗΛΩΣΗ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Μετά την άρνηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, να μου δοθεί ο λόγος να απαντήσω επί προσωπικού, όπως είχε υποχρέωση από τον κανονισμό, στα συνειδητά ψέματα και στις συκοφαντίες του κ Τατούλη, αποχώρησα από την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, και δηλώνω ότι η κατ εξακολούθηση  απαράδεκτη και άθλια συμπεριφορά του κ. Τατούλη, δημόσια θα απαντηθεί.


                                                     Τρίπολη 20-06-11
                                            
                                                      Θανάσης Πετράκος.

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Η πάλη του λαού θα ακυρώσει το ξεπούλημα της χώρας Ώρες ευθύνης για όλους!


Η πολιτική ξεπουλήματος της χώρας, που περιγράφεται λεπτομερέστατα στην τελευταία συμφωνία τρόικας και κυβέρνησης, ξεκίνησε με την πώληση της κρατικής συμμετοχής του 10% του ΟΤΕ στην γερμανική Deutsche Telekom, έναντι μόλις 400 εκατομμυρίων ευρώ.
Με αφορμή τη συγκεκριμένη περίπτωση, η Wall Street Journal φιλοξενεί άρθρο με τον τίτλο "Κυνήγι ευκαιριών στην Ελλάδα" και με εισαγωγή που αναφέρει: «Η Ελλάδα πωλείται – φτηνά – και η Γερμανία αγοράζει»!
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι γερμανικές εταιρείες ψάχνουν για «ευκαιρίες» στην Ελλάδα, καθώς η κυβέρνηση προωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και επισημαίνει ότι η πώληση του 10% της κυβέρνησης που κατέχει στον ΟΤΕ προς την Deutsche Telekom έναντι 400 εκατ. ευρώ, μπορεί να θεωρηθεί «κλοπή», σε σχέση με τα 4 δισ. ευρώ που έδωσε η γερμανική εταιρεία από το 2008 για το 30% του Οργανισμού.

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς: Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -Εξωτερικών -Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Θέμα: «Μέτρα προστασίας για το ελληνικό λάδι στην αγορά των ΗΠΑ»


Σύμφωνα με δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας Ελευθερία της Καλαμάτας, καταγγέλλεται ότι συσκευασίες ελαιολάδου με το εμπορικό σήμα «Lakonia» και ονομασία προϊόντος «extra virgin olive oil Kalamata» κυκλοφορούν σε χαμηλές τιμές  στην Αμερική και ότι δείγμα που λήφθηκε από σούπερ μάρκετ της Νέας Υόρκης και εξετάστηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους χαρακτηρίστηκε «μη κανονικό νοθευμένο με πυρηνέλαιο και σπορέλαιο ελαιόλαδο».
Θυμίζουμε ότι ανάλογη περίπτωση είχε καταγγελθεί από τον τοπικό τύπο τον Αύγουστο του 2010, με ελαιόλαδο άλλης εμπορικής ονομασίας στην αγορά της Νέας Υόρκης, το οποίο μετά από έλεγχο της North American Olive Oil Association (NAOOA) είχε βρεθεί να περιέχει πυρηνέλαιο, και τότε το Γενικό Χημείο του Κράτους και το Τελωνείο είχαν απαντήσει στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Μεσσηνίας ότι δεν είχε εξαχθεί από την Μεσσηνία το ελαιόλαδο. Το θέμα είχε τεθεί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας στο Τμήμα Ελαίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο είχε δηλώσει ότι εστάλησαν τα απαραίτητα έγγραφα για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος από τις ελληνικές στις αμερικανικές αρχές.

ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ


Ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος παραβρέθηκε σήμερα στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΔΕΗ του λιγνιτικού πεδίου της Μεγαλόπολης και δήλωσε:
«Ο σημερινός αγώνας των εργαζομένων στα ορυχεία και τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Μεγαλόπολης είναι αγώνας για την προστασία της περιουσίας της χώρας από το ξεπούλημα που προχωράει η κυβέρνηση μαζί με τους νεοαποικιοκράτες της τρόικα.
Σήμερα η απεργία και ο αγώνας των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ έχει στόχο και σκοπό τη διασφάλιση των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας που αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της χώρας και υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Θα παρέμβει η Περιφέρεια υπέρ των αγροτών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών


Όπως τονίζει σε επιστολή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Λακωνίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αγρότες – κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών αδικούνται κατάφωρα και ουσιαστικά αποκλείονται από τα προγράμματα των σχεδίων βελτίωσης (Μέτρο 121 Π.Α.Α.).
«Το προνόμιο της φορολογικής ελάφρυνσης, που αναγνωρίζει η πολιτεία στους γεωργούς – κατοίκους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, στην ουσία αποτελεί παγίδα στο να καταθέσουν φάκελο υποψηφιότητας για σχέδιο βελτίωσης. Αποτέλεσμα της αδικίας αυτής είναι μια σειρά δυνητικών δικαιούχων να μη συγκεντρώνει την ελάχιστη βαθμολογία, ώστε να καταθέσει φάκελο υποψηφιότητας...», τονίζει μεταξύ άλλων ο Σύλλογος Γεωπόνων Ν. Λακωνίας.

Θέμα: «Η Αντιπεριφερειάρχης κα Νικολάκου παραβιάζει συστηματικά τον κανονισμό λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου»


Η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής κα Νικολάκου, για μια ακόμη φορά, δεν προσκάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων που δεν εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή, στη συνεδρίασή της, παρ’ ότι ο κανονισμός λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι απολύτως σαφής και λέει ότι: «Στις συνεδριάσεις των επιτροπών προσκαλούνται και οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται στις Επιτροπές του Περιφερειακού Συμβουλίου και οι οποίοι δύνανται να ορίσουν εκπρόσωπό τους να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις τους με δικαίωμα λόγου».

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ προς τους κ.κ. Υπουργούς: - Οικονομικών -Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Θέμα: Συμβάσεις παραχώρησης εθνικών οδών και διόδια



Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων δηλώνει κατά τακτά χρονικά διαστήματα, ότι είναι στις προθέσεις της, η συζήτηση με τις κοινοπραξίες για μείωση των τιμών των διοδίων 30% στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή τους και 50% στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων που είναι υπό κατασκευή.
Αυτό αποτελεί μια πρώτη δικαίωση του αγώνα των φορέων και των πολιτών του κινήματος κατά των διοδίων. Η εξέλιξη αυτή, πέραν του δίκαιου των αιτημάτων των αγωνιζόμενων πολιτών, αναδεικνύει και τα ζητήματα που είχαν τεθεί εξ αρχής, δηλαδή ότι οι συμβάσεις παραχώρησης των εθνικών οδών στο ιδιωτικό κεφάλαιο  κινούνται στη λογική της υπέρμετρης κερδοσκοπίας(μέσω μακροχρόνιας επιβολής πανάκριβων διοδίων), ιδιωτικοποίησης των υποδομών και έχουν ως αποτέλεσμα:

ΑΝΑΦΟΡΑ Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


Η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου κατέθεσε ως αναφορά το υπόμνημα του Συλλόγου Γεωπόνων Λακωνίας, με το οποίο ζητά να παραταθεί το Πρόγραμμα Σχεδίων Βελτίωσης (Μέτρο 121 ΠΑΑ), αφού δεν έχουν ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής, οι αποφάσεις και οι οδηγίες εφαρμογής.

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

ΟΜΙΛΙΑ ΔΙΟΝΥΣΗ ΘΩΜΑ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ & ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»


ΘΕΜΑ ΟΜΙΛΙΑΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

1.    Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά – τουλάχιστον – δεδομένα οικονομική κρίση. Κρίση «ενταγμένη» σε ένα παγκόσμιο και ιδιαίτερα ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μια δομική κρίση του καπιταλισμού – που όσο και αν γίνονται προσπάθειες να «δικαιολογηθεί» τα χαρακτηριστικά της είναι τέτοια που κάθε τέτοια προσπάθεια την καθιστούν αναξιόπιστη. Να υπενθυμίσουμε ότι της παρούσας κρίσης των χρεών και των ελλειμμάτων προηγήθηκαν:

Μύθοι και ψέματα για την 5η δόση «Δεν χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε», διατρανώνει όλη η Ελλάδα



Οι εκατοντάδες χιλιάδες των πολιτών, που κατέκλυσαν την Κυριακή το βράδυ το Σύνταγμα και τις πλατείες όλης της χώρας έχουν φέρει σε πανικό την κυβέρνηση και τα «παπαγαλάκια» τους.
Ένα από τα πιο άθλια ψεύδη είναι οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και της τρόικα ότι η 5η δόση της πρώτης χρηματοδότησης των 110 δισ. ευρώ, αλλά και η πρόσθετη χρηματοδότηση που αποφασίστηκε, των 65 περίπου δισ. ευρώ για το 2012-2013 δίνονται για να σωθεί η χώρα μας. Μας λένε ότι αν δεν δοθεί η 5η δόση των 12 δισ. ευρώ, τότε δεν θα έχει η χώρα να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
Ασύστολο ψέμα! Η 5η δόση πάει μόνο για τόκους και χρεολύσια, δηλαδή για να πληρωθούν οι πιστωτές.

Η νοθεία του ελαιολάδου στις ΗΠΑ και η υποκρισία των κυβερνητικών παραγόντων


Μετά την αποκάλυψη του νοθευμένου ελαιολάδου που κυκλοφορούσε στην αγορά της Νέας Υόρκης, με το εμπορικό σήμα LAKONIA και ονομασία προϊόντος extra virgin oil KALAMATA, οι κυβερνητικοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Μεσσήνιος Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κουσελάς «έσκισαν τα ιμάτιά τους» και δήλωσαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν να προστατεύσουν τα ελληνικά προϊόντα και κυρίως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην αγορά των ΗΠΑ.
Επειδή όμως και η υποκρισία έχει τα όριά της, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους πολίτες ότι ανάλογη περίπτωση νοθείας με δήθεν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το οποίο υποτίθεται ότι είχε εξαχθεί από την Καλαμάτα, με το εμπορικό όνομα Castella, είχε αποκαλυφθεί τον Αύγουστο του 2010. Και τότε τα ίδια είπαν, αλλά μετά από 10 μήνες είχαμε την αποκάλυψη του δεύτερου κρούσματος.
Τα ερωτήματα λοιπόν, στα οποία οφείλουν να απαντήσουν και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και οι Μεσσήνιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι:

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Τον έλεγχο του χρέους θα τον επιβάλλουν οι αγωνιζόμενοι πολίτες Το χρέος δεν είναι του λαού


Την ώρα που οι πολίτες βρίσκονται στους δρόμους και αγωνίζονται ενάντια στο μνημόνιο και στις πολιτικές που οδήγησαν μέχρι εδώ, στη Βουλή, η κυβέρνηση, η Ν.Δ. και το ΛΑ.Ο.Σ. αρνήθηκαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να συγκροτηθεί επιτροπή για τον έλεγχο του δημοσίου χρέους. Αρνήθηκαν, γιατί, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους οι κυβερνήσεις από τη μεταπολίτευση και μετά και δεν θέλουν να μάθει ο λαός την αλήθεια».
Το πρόβλημα όμως του χρέους «πνίγει» το λαό και τη χώρα, όπως «πνίγει» και όλες τις χώρες της ευρωπεριφέρειας, γι’ αυτό και ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει την αλήθεια.
Το χρέος: α) Είναι βαθύτατα ταξικό ζήτημα. Φταίει η μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και η φοροαπαλλαγές που πήραν. Αν τα έσοδα την περίοδο 2000-2008 απ’ τη φορολογία του κεφαλαίου ήταν στο μέσο ευρωπαϊκό όρο, το κράτος θα είχε εισπράξει 95 δισ. ευρώ. Όσο δηλαδή περίπου είναι η δανειακή σύμβαση του Μνημονίου, η οποία έδεσε χειροπόδαρα τη χώρα μας και το λαό μας. β) Οφείλεται στον τρόπο οικοδόμησης του ευρώ και στην νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική συγκρότηση της Ε.Ε.
Είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι οι χώρες ευρωπεριφέρειας πνίγονται στα ελλείμματα και τα χρέη και η χώρα που έχει κυρίως πλεονάσματα είναι η Γερμανία.
Η παγκόσμια κρίση που ξεκίνησε το 2007 πήρε τη μορφή κρίσης χρέους της περιφέρειας της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον τελευταίο προϋπολογισμό, το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί από 299 δις ευρώ (ή 127% του ΑΕΠ) το 2009 σε 362 δισ. ευρώ (ή 159% του ΑΕΠ) το 2011. Η διόγκωση του δημόσιου χρέους έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετηθεί από τη χώρα μας και τις άλλες περιφερειακές χώρες της Ε.Ε. Η ΕΕ, σε συμφωνία με εθνικές κυβερνήσεις, αντέδρασε υιοθετώντας προγράμματα δήθεν διάσωσης που διευκολύνουν τον προσωρινό δανεισμό των κρατών της Ευρωζώνης και προστατεύουν τις τράπεζες.
Αλλά τα μέτρα αυτά δεν κατάφεραν να καθησυχάσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές, με συνέπεια τα επιτόκια δανεισμού των περιφερειακών χωρών να συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Επιπλέον, το αντίτιμο των προγραμμάτων ήταν η λιτότητα. Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και άλλες χώρες περιέκοψαν μισθούς και συντάξεις, μείωσαν τις δημόσιες δαπάνες, συρρίκνωσαν τις παροχές πρόνοιας, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τις δημόσιες επιχειρήσεις. Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. «Κοινωνικός Αρμαγεδδών», αύξησης της ανεργίας, αύξηση της φτώχειας, χρεοκοπία επιχειρήσεων, συρρίκνωση της παραγωγής, ξεπούλημα της χώρας.
Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Ν.Δ. και το ΛΑ.Ο.Σ. θέλουν να κρατηθεί ο ελληνικός λαός στο σκοτάδι όσον αφορά τη σύνθεση και τους όρους του δημόσιου χρέους.
Ανεξάρτητα όμως από τις θελήσεις της κυβέρνησης και της ηγεσίας της Ν.Δ. και του ΛΑ.Ο.Σ. οι πολίτες απ’ όλους τους χώρους απαιτούν  να μάθουν τα αυτονόητα:
·        Πώς δημιουργήθηκε το χρέος;
·        Πώς μπήκαμε και γιατί σε αυτό τον μηχανισμό στήριξης και με ποιους όρους μπήκαμε που μας έχουν δέσει χειροπόδαρα;
·        Ποια είναι αυτή η διαβόητη δανειακή σύμβαση αυτού του μηχανισμού, την οποία δεν έχει φέρει η κυβέρνηση ένα χρόνο μετά στη Βουλή για ψήφιση;
·        Γιατί πήρε απόφαση που δένει χειροπόδαρα τη χώρα και δεν επιτρέπει έστω και τώρα  να αναζητήσουμε αλλού δυνατότητες δανεισμού;
·        Με ποιο δικαίωμα πάει να υποθηκεύσει τη χώρα και την ασυλία του δημοσίου;
·        Ποιες είναι οι συμβάσεις των τελευταίων δεκαετιών που έφτιαξαν το χρέος;
·        Ποιοι κρατούν στα χέρια τους τα ελληνικά ομόλογα;
·        Ποιοι είναι αυτοί δηλαδή που έχουν θέσει σε ομηρία τη χώρα, το λαό, το μέλλον των παιδιών μας;
·        Ποιοι συνήψαν τα δάνεια, πότε, για ποιο σκοπό, πόσα μέχρι τώρα έχουν αποδοθεί για την αποπληρωμή των δανείων;
·        Πόσα πληρώθηκαν στην Goldman Sachs μέχρι τώρα για να κρύψει μέρος του χρέους και του ελλείμματος το 2001;
·        Πόσα πληρώθηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και για το C4Ι;
·        Πόσα για αγορές πολεμικού υλικού και με ποιους όρους;
·        Πόσες είναι οι παραγραφές των χρεών προς το μεγάλο κεφάλαιο;
·        Πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί από τις ιδιωτικοποιήσεις και πού πήγαν;
·        Πόσα έχει εγγυηθεί το κράτος για τις συμβάσεις παραχώρησης;
·        Με ποιους όρους έγινε η ένταξη της δραχμής στο ευρώ;
·        Πόσο είναι το γερμανικό κατοχικό δάνειο;
Και πολλά άλλα ερωτήματα.
Για όλα αυτά, η Διεθνής Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, που συγκροτήθηκε πριν από λίγο καιρό στη χώρα μας και οργάνωσε και διεθνές συνέδριο και αποφάσισε να ξεκινήσει ο έλεγχος του χρέους από την μεριά της Κοινωνίας των Πολιτών.
Η δημιουργία διεθνούς και ανεξάρτητης ΕΛΕ για το ελληνικό δημόσιο χρέος αποτελεί αναντίρρητη ανάγκη. Γιατί απαιτείται δημοκρατικός έλεγχος για να τεκμηριωθεί το παράνομο, το μη νομιμοποιημένο, το απεχθές και το μη βιώσιμο του δημοσίου χρέους, με προοπτική τη διαγραφή του.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να συνεχίσει αυτή την οικονομική και κοινωνική καταστροφή. Η λύση βρίσκεται στα χέρια του αγωνιζόμενου λαού, ο οποίος πρέπει να αγωνιστεί για να φύγει αυτή η κυβέρνηση, για να ανατρέψει σε Ελλάδα και Ευρώπη αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, που μας έχουν οδηγήσει στην τραγική κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα.

1/6/2011
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Τι έχει κάνει η Περιφέρεια για να μην απαξιωθεί η λειτουργία των δημοσίων ΚΤΕΟ;


Οι καταγγελίες του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Διευθύνσεων Μεταφορών και ΚΤΕΟ της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Φαββατά ότι η πολιτεία οδηγεί σε συνειδητή απαξίωση το θεσμό του δημοσίου Κέντρου Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, θέτουν σοβαρά ζητήματα για τις ευθύνες της κυβέρνησης και την ολιγωρία της Περιφέρειας για το θέμα αυτό.
Εκτιμούμε ότι είναι απαράδεκτο:

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους κ.κ. Υπουργούς: υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Οικονομικών Θέμα: Απαράδεκτη καθυστέρηση δεκαετιών, με ευθύνη των κυβερνήσεων, για την κατασκευή του δρόμου Ριζόμυλου-Κορώνης


Στις 25-1-2011 καταθέσαμε την υπ’ αριθμ. 9727 ερώτησή μας για το ανωτέρω θέμα. Δυστυχώς όμως, οι απαντήσεις σας είναι ουσιαστικά και τυπικά μη-απαντήσεις στο δεύτερο ερώτημα που είχαμε θέσει και αφορούσε την ανάγκη άμεσης καταβολής του ποσού που απαιτείται για την ολοκλήρωση και παράδοση της μελέτης τεχνικών έργων των ΤΜΗΜΑΤΩΝ 2 και 3 του δρόμου ώστε να ενταχθούν τα έργα αυτά στο ΕΣΠΑ και να κατασκευαστεί ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης.
Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να επανέλθουμε και να σας τονίσουμε για μια ακόμη φορά ότι ο δρόμος Ριζόμυλου-Κορώνης, ο οποίος αποτελεί σημαντικότατο τμήμα του περιφερειακού δακτυλίου του Νομού Μεσσηνίας,  παρά τις διαχρονικές εξαγγελίες των κυβερνήσεων δεν έχει ακόμα κατασκευαστεί! Κι αυτό γιατί σε δύο από τα τρία τμήματά του δεν έχει ολοκληρωθεί η τεχνική μελέτη ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, ενώ το ένα τμήμα στο οποίο το σύνολο των μελετών έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ακόμα ενταχθεί σε πρόγραμμα χρηματοδότησης-δημοπράτησης.